EMAIL US AT contact@apovs.ro
CALL US NOW 0771 426 806

PROIECTUL EXISTAM

PROIECTUL EXITAM

PROIECTUL EXISTAM

COPIII, VIITORUL NOSTRU

Intr-o lume patronata de egoism si de ura, de politicieni incompetenti si corupti, de oameni cu suflet, onorabili dezarmati de lehamite si disperare, apelul la generozitate si iubire pare mai curand un gest utopic decat curajos.

Si totusi…
Sub mormanele de cenusa ridicate de incendiatorii sperantelor se afla, aproape totdeuna, Pasarea PHoEnix care asteapta, – asemeni Frumoasei din Padurea Adormita – sa-si reia zborul gratie sarutului daruitor.

Fortificati de aceasta credinta si de realitatile triste, daca nu revoltatoare, din sportul romanesc al celor multi si ignoranti, ne-am gandit sa creeam proiectul  EXISTAM – COPIII VIITORUL NOSTRU. Este un proiect initiat sub semnul generozitatii si al iubirii, un proiect prin care ne propunem sa ajutam, – prin intermediul oamenilor generosi si iubitori – lumea anonima, mai ales a copiilor, dornica sa practice sportul dar lipsita de mijloacele materiale si de sustinerea gestionarilor de tara. A celor care, în loc sa se preocupe de viata si de buna crestere a generatiei de maine, prefera, – din ratiuni electoraliste – sa nu investeasca in copii si cluburile  din tara noastra, sa faca stadioane în panta, sali de sport costistoare în sate fara de sport si de sportivi, ori sa organizeze manifestari costisitoare de propaganda si de umplere a buzunarelor proprii. Si asta în timp ce copii talentati incearca sa faca sport in sali darapanate, neavand sustinerea necesara din partea cluburilor pentru a performa in cadrul concursurilor organizate  in tara dar  mai ales in strainatate unde ne mandrim cu ei iar cei mici  alearga desculti la competitii organizate de parinti si de binevoitori, purtand în sacose de plastic biscuitii si apa de la robinet.

PROIECTUL

EXISTAM –  COPII,  VIITORUL NOSTRU!

1. Ideea

Ideea acestui proiect a pornit de la o experienta trista, marcanta. Am fost prezenti in mod permanent si activ in viata unui copil (bolnav de astm si alergii dar plin de dorinta , iubire si vise pentru sport) de la varsta de 4 ani jumate pana in prezent.  O experienta ce ne-a facut sa constientizam realitatea dura din sportul romanesc , de a vedea si simti prin ceea ce trec copii, parintii, profesorii si toti aceia care traiesc, se regasesc in sport, natura si alimentatie.

Avand in vedere ca atat baza sistemului romanesc de a dezvolta copiii Romaniei cat si sportul acestei tari sunt la pamant, este datoria noastra de cetateni  de a schimba ceva.

Realitatea este aceea ca foarte putini copii (cei care au posibilitati financiare) reusesc sa ramana in acest domeniu in Romania.  Majoritatea reprezentata de copiii oamenilor de rand sau de aceia care locuiesc pe strazi  nu au posibilitati financiare pentru a incepe sau a sustine copiii in acest domeniu, desi acestia isi doresc enorm sa evolueze prin SPORT. Impreuna putem schimba ceva, putem sa-i ajutam sa evolueze, sa performeze in acest domeniu.

Proiectul este conceput de catre fondatorul asociatiei SORIN OPRIS impreuna cu participarea FLORENTINEI OPRIS.

2. Misiune si obiective

Acest proiect are ca misiune convingerea si mobilizarea cetatenilor, a firmelor  si autoritatilor de a lua parte la sustinerea sportului si copiilor din Romania.

Obiective:

 1. ajutarea copiilor cu rezultate bune in domeniul sportiv, copii care nu au posibilitati financiare pentru echipamente, antrenamente, alimentatie corespunzatoare, participarea la concursuri sportive .
 2. Ajutarea cluburilor care au copii cu rezultate bune in scopul mentinereii lor in functiune.
 3. Creearea unui centru “Existam “ pentru copiii din centrele sociale. .Acestia vor participa la cateva teste preliminare care au ca rezultat indicarea potentialului acestora in ceea ce priveste domeniul sportiv. Cei care au inclinatie spre acest domeniu vor fi recrutati in acest centru, indrumati si sprijiniti pentru a ajunge sa performeze.
 4. Informarea cetatenilor, a firmelor si a autoritatilor de importanta sportului Romanesc si importanta acestuia pentru copii care traiesc prin sport, iubesc ceea ce fac, dedicandu-si copilaria si viata si incercand prin orice mijloc sa isi realizeze visele prin foarte multa munca si pasiune.
 5. implicarea cetatenilor in acest procet, indiferent de etnie, religie, stattut profesional, uniti de un  obiectiv comun;
 6. implicarea firmelor si a autoritatilor;
 7. implicarea firmelor de specialitate (cluburi,firme echipamente)
 8. implicarea persoanelor publice;
 9. intinderea acestui proiect pe o perioada cat mai lunga pentru obtinerea unor rezultate exceptionale in acest domeniu atat de important. Trebuie sa constientizam ca fara implicarea directa a tuturora nu vom putea si nu vom va realiza nimic in sportul romanesc . In fiecare tara din aceasta lume copii si sportul sunt necesitati primordiale ale statului  si se pune un accent foarte ridicat  pe acestea. Sunt sustinute de catre stat  la orice nivel. In Romania pentru statul roman, din pacate copii si sportul nu mai EXISTA! Insa impreuna putem schimba ceva.
 10. Organizarea proiectului

3. Planul de actiune

 1. Anuntarea proiectului catre federatii,institutii,asociatii,firme.

.1. Înscrierea voluntarilor – 2  sub-etape:

– Identificarea surselor de voluntari înseamna în primul rând depistarea ONG-urilor care vor si pot sa sprijine acest proiect cu voluntari cât si a voluntarilor independenti;

– Instruirea este actiunea în cadrul careia voluntarilor li se ofera informatiile necesare pentru a se putea implica in proiect si de fi coordonatori locali, regionali sau voluntari. Pentru a fi voluntar în acest proiect trebuie sa citesti toate instructiunile primite de la organizatori si sa îti desfasori actiunea eficient.

 1. 2. Realizarea proiectului – 3 sub-etape:

– Definirea si implementarea instrumentelor necesare informarii si punerii in aplicare a proiectului:

 1. a) definirea formularelor si contractelor de parteneriat pentru colectarea datelor si a bazei de date necesara pentru stocarea informatiilor cu privire la asociatii, federatii, cluburi, parteneri.
 1. b) semnarea parteneriatelor.
 2. c) comunicarea cu partenerii pentru a identifica realele probleme din sportul romanesc atat cazuri sociale cat si a sistemului din care fac parte.

 

 1. CAMPANIA DE COMUNICARE – 3 sub-etape:

– Definirea strategiei – etapa cea mai importanta, aceasta presupunând contactarea agentiilor de PR si publicitate, realizarea conceptului si tacticilor de comunicare, cât si productia materialelor de comunicare;
– Atragerea partenerilor pentru derularea campaniei din rândul ONG-urilor, autoritatilor, sponsorilor, trusturilor media si / sau ambasadorilor proiectului (persoane publice din diferite domenii – cultural, social, sportiv, mass media, politic, online);
– Derularea campaniei – cu sprijinul tuturor acestor parteneri, dar si cu sprijinul tuturor cetatenilor care doresc sa se implice

 1. DESFASURAREA PROIECTULUI
 2. Implicarea alaturi de federatii si autoritatile locale in sustinerea reala a copiilor si cluburilor cu rezultate si probleme.
 3. Depistarea copiilor din centre de copii cu potential catre sport si aducerea lor catre cluburi de stat sau private .

III.    Crearea in parteneriat  public si privat a unui CENTRU  EXISTAM unde se vor aduce:   copii fara posibilitati  , fosti sportivi de performanta si reintegrarea lor in domeniul sportului.

 1. Atragerea de fonduri directe, servicii,echipamente  (parteneri,sponsorizari,donatii,cei 2{bcbd3a4ff465d629b7d53cbd7e902c51d51b7592cfe4e53e2614b7a46a107801} din impozit ,cutii de strangere de fonduri pentru copii puse in locuri unde lumea poata sa doneze (lanturi magazine din domeniu si nu numai,restaurante,hoteluri…..)

 

 1. Necesar

a). Resurse umane si organizationale:

Pentru realizarea acestui proiect va fi nevoie de urmatoarele resurse organizationale:

ONG-uri / persoane fizice în fiecare judet (în localitatile principale);
autoritati centrale (federatii,ministere, regii autonome) si locale (primarii, consilii judetene);
companii private (sponsori, agentii de publicitate, publicatii independente si/sau trusturi media, operatori de salubritate, companii de transport, reciclatori, colectori, co-incineratori, operatori ai gropilor de gunoi conforme, etc.);
ambasadori ai proiectului (persoane cunoscute la nivel national sau local);
training specializat pe:
project management;
comunicare;
coordonare voluntari;
logistica.

b). Resurse materiale:tot ce este necesar ca acest proiect sa poata sa deruleze tot ce si.a propus.

Vor fii indicate la momentul oportun.

 1. Beneficiile implicarii

EXISTAM – COPII VIITORUL  NOSTRU ! este cu siguranta cel mai amplu proiect realizat în România si totodata unicul de acest fel pâna acum. El este creat de catre ASOCIATiA PENTRU O VIATA SANATOASA , însa va însemna colaborarea cu alte ONG.uri  ,autoritatile locale, autoritatile centrale, trusturi media, firme de publicitate, persoane publice si va presupune bineînteles si implicarea într-un numar foarte mare a cetatenilor. Într-o astfel de actiune beneficiile celor care se implica vor fi cu siguranta pe masura.

Toti românii care sunt dezamagiti de faptul ca din taxele si impozitele noastre, o mare parte ajunge în buzunarele propii ale alesilor nostrii, fara nici un gram de implicare pentru viitorul copiilor nostri , au acum ocazia sa faca un mic efort pentru ca aceasta situatie sa se schimbe.

Cand ne laudam ca facem parte din UNIUNEA EUROPEANA iar in aceast uniune copii,sportul,educatia si nu numai sunt bazele primordiale de creeare a unei societati iar statele ajuta educatia,copii ,sportul prin programe si investiind in ele fiind intr,o continua comunicare,implicare si sutinere cu institutiile de stat si private.

Cand stim situatia reala a copiilor ,a educatiei a sportului romanesc si implicarea autoritatilor si a alesilor si a celor pe care ii platim si sunt angajatii nostrii este   0   , cand stim, ca si echipamentul sportivilor olimpici poate  este falsificat,  ce schimbare mai putem astepta.  A venit momentul sa ne implicam personal.
Voluntarii ,institutiile,partenerii , cetatenii care se implica au ocazia sa vada cum problema se poate atenua când mai multe tipuri de institutii si mai multi cetateni sunt implicati laolalta.

Toti cei care sunt de parere ca sportul exista si ca va exista întotdeauna în România vor întelege ca atunci când punem umar lânga umar, lucrurile vor functiona si se pot imbunatati.

Companiile care se implica în diverse proiecte de responsabilitate sociala vor avea în acest moment o actiune creata de societatea civila româneasca, un proiect national care realmente merita efortul de a fi sprijinit si sustinut.

ONG-urile care militeaza pentru  ajutarea copiilor si a sportului si nu numai care vor sa ajute dezvoltarea societatii romanesti au acum ocazia sa ajute  sa se cunoasca mai bine între ele, sa colaboreze, sa dezvolte o relatie cu autoritatile locale, sa îsi creasca vizibilitatea si credibilitatea în rândul diferitelor tipuri de parteneri (cetateni, autoritati, companii private).

Autoritatile care cauta solutii datorita termenului impus de Comisia Europeana îsi pot face din ONG-uri parteneri reali pentru solutii durabile, solutii care tin de infrastructura necesara sustinerii si dezvoltarii copiilor si sportului romanesc .

Mass media pot sustine si a se implica real  nu numai prin scurte stiri  în acest moment, o actiune organizata de cetateni si societatea civila, al carei scop este implicarea reala ajutarea copiilor si a sportului romanesc.

Oriunde aceasta implicare este ceva normal, toti putem constientiza ca acest lucru spune de fapt care este valoarea noastra ca oameni.

Pentru oamenii care doresc sa se implice într-o astfel de actiune am creat aceasta initiativa nationala  EXISTAM !!!COPII VIITORU NOSTRU  !, o actiune civica fara precedent. Perceptia la nivel international ar putea fi schimbata prin dovedirea faptului ca ne putem uni pentru o cauza comuna, o cauza în beneficiul copiilor nostrii si al nostru.

Efortul tau cat de mic si implicarea ta cat de infima  va fi un gest la fel de important ca oricare altul din acest proiect.

 1. Regulile de colaborare.
 2. perioada de derulare a acestui proiect este nelimitata .

Este foarte important ca parteneriatele încheiate sa fie pe parcursul etapei sau etapelor în care un partener alege sa se implice, iar acordarea resurselor agreate (umane, materiale, financiare, etc.) sa se faca în momentul în care proiectul ajunge în acele etape;

 1. organizatorii sau partenerii implicati pot dona fonduri directe sau resurse umane, servicii sau produse, conform dorintelor propii sau ale necesarului estimat si aprobat de catre echipa centrala.

Aceasta conditie este valabila pentru orice tip de partener (ONG, autoritate, companie, persoana publica sau persoana fizica);

 1. promovarea celor implicati se va face pe pagina oficiala a proiectului, în lista cu numele cetatenilor ,

Organizatiilor,partenerilor care se implica)

De asemenea, nu se vor afisa logo-urile niciunui organizator, partener sau sponsor pe machetele, afisele, bannerele sau orice alte materiale realizate în acest proiect. Un motiv este acela ca strict din punct de vedere fizic nu ar încapea atâtea sigle pe aceste materiale. Un alt motiv este acela ca „EXISTAM/COPII VIITORUL NOSTRU promoveaza colaborarea la nivel national pentru un scop pe masura.

 1. niciun cetatean,organizator, partener sau sponsor nu se poate promova în cadrul proiectului decât pe pagina dedicata special pe websiteul oficial: existam.ro
 1. toate comunicatele oficiale ale proiectului (comunicate de presa, anunturi, spoturi radio, stiri nationale, machete, afise, fluturasi, autocolante, etc.) vor fi realizate de echipa centrala si distribuite în teritoriu catre partenerii locali, care le vor transmite mai departe, fara a interveni asupra continutului acestora;
 1. pentru a asigura aplicarea corecta a campaniei de comunicare, partenerii nu pot comunica mai multe informatii (verbal, telefonic, prin e-mail, etc.) decât cele din

comunicatele oficiale – lucrate de agentia de publicitate care ne sprijina;

 1. materiale de promovare permise:
 2. fiecare partener (organizator sau sponsor) poate comunica pe website-ul si blogul organizatiei modul real de implicare în aceasta actiune (resurse umane implicate, resurse materiale daca este cazul, persoane publice implicate, rezultate fizice
 1. în zilele actiunilor, voluntarii pot purta tricouri / sepci / ecusoane sau alte însemne ale asociatiilor sau firmelor din care fac parte / pe care le reprezinta.;
 1. pentru organizatiile care coordoneaza activitatile la nivelul unui judet, implicarea se face pe baza unui acord de parteneriat prin care acesta îsi asuma organizarea locala, îsi stabileste singur planul de actiune, dar mentine în permanenta comunicarea cu echipa centrala;
 1. Cum pot sa ma implic în proiect?

Daca îti doresti sa te implici într-una sau mai multe etape ale acestui proiect, în baza listei de necesitati (vezi punctul 6) atunci citeste cu atentie acest capitol. Fie ca

reprezinti un ONG, o autoritate centrala sau locala, o firma privata sau esti un cetatean, ajutorul tau este esential în bunul mers al acestui proiect.

Iata mai jos care sunt directiile generale de implicare în acest proiect amplu.

 1. a) Sponsorizarea

Se primesc finantari directe si finantari  în produse sau servicii necesare derularii activitatilor.

Pentru a evita situatii neplacute si a fi transparenti în acest proiect,vom prezenta trei modalitai de sponsorizare.

 1. Sponzorizare pentru buna functionare si dezvoltare a Asociatiei finantare directa ,servicii ,echipamente ,produse.
 2. Sponsorizare catre asociatie urmand ca noi sa luam decizie de cazuri sociale (finantare sub forma directa,produse,echipamente,servicii)
 3. Sponzorizare pe caz direct urmând ca fiecare firma,persoana interesata sa sustina cazul respectiv  (finantare directa  ,produse sau servicii, în masura posibilitatilor sale)

Concret, daca doriti sa sponsorizati cu o suma anume acest proiect, echipa financiara va prezenta pe site o lista cu cazuri sociale care au nevoie de sprijin.. Institutia dumneavoastra va dona fonduri directe sau achizitiona acele produse sau servicii (având deci libertatea selectarii cazului si al furnizorului), pe care ulterior le va preda echipei de proiect, în baza unui contract sau a unui proces verbal de predare primire. Acestea vor fi utilizate mai departe pentru realizarea diverselor activitati ale proiectului.

b). Coordonarea proiectului

Cei care doresc sa se implice în coordonarea proiectului la nivel de judet trebuie sa se înscrie completând formularul de pe site-ul oficial al proiectului. Acesta poate fi gasit la adresa:

Echipa va fi  formata din:
– 3 conducatori în echipa de centrala
– 4 conducatori, fiecare pe câte o regiune (care locuieste în regiunea pe care o monitorizeaza);
-40   conducatori de judet, fiecare coordonator din judetul pe care îl are în responsabilitate.

Sarcinile echipei de conducere:

– contact cu autoritatile centrale si locale si implicarea lor în proiect;
– atragerea de parteneri strategici (firme, ONG-uri, experti);
– monitorizarea echipelor de proiect: asigurarea functionalitatii acestora, verificarea organigramei de echipa, verificarea gradului si timpului de îndeplinire a responsabilitatilor aferente fiecarui post din organigrama, monitorizarea situatiei echipelor (studierea gradului de colaborare între membrii echipelor), identificarea unor experti pentru consultare în diferitele situatii critice;
– elaborarea unor proceduri de lucru si documente standard pentru conducerea proiectului la nivel local; acest lucru înseamna realizarea, comunicarea si asigurarea asimilarii modului de lucru cu autoritatile, cu persoanele juridice –companii, sau cu responsabilii de coordonare voluntari astfel încât diversele componente ale proiectului sa se armonizeze, iar etapele proiectului sa se implementeze cu succes;
– semnarea unor acorduri de parteneriat, contracte de sponsorizare  cu institutii locale (autoritati, companii).

Posturi cautate:
– atragere parteneri strategici;
– project management (monitorizarea termenelor, sarcinilor);
– monitorizare informal (evolutia în echipa, conflicte, etc.);
– contact cu mass media (reprezentantul oficial al proiectului);
– contact cu coordonatori regionali.

Organizarea concreta revine fiecarui coordonator (persoana sau institutie), acesta având responsabilitatea de a pastra legatura cu echipa centrala si de a se încadra în liniile generale stabilite la nivelul întregului proiect.

c). Coordonarea voluntarilor

Echipa de coordonare a voluntarilor este structurata în felul urmator:
– echipa centrala, aflata în Brasov
– 8 coordonatori, câte unul pe fiecare regiune a României, aflati în regiunea pe care o monitorizeaza:
– coordonatori de judet ;
– team-leaderi.

Echipa centrala va asigura buna functionare a acestei structuri, în strânsa colaborare cu coordonatorii de regiuni. Acestia vor oferi asistenta si coordonatorilor de judet si vor stabili traseul care trebuie urmat în atingerea scopului acestui proiect.

Echipa de coordonatori pe regiuni va asigura o comunicare strânsa cu coordonatorii de judet, dar si cu echipa centrala. Ei vor constitui un punct de legatura între echipa centrala si coordonatorii de judet si vor asigura totodata o transmitere corecta si diseminare uniforma a informatiilor mai departe catre voluntarii actiunii.

Coordonatorii de judet (aflati în resedintele de judet) vor fi responsabili de desfasurarea în bune conditii a activitatilor la nivel judetean. Acestia vor avea o echipa
de lucru proprie si vor raspunde tuturor necesitatilor coordonatorilor de localitati, oferindu-le suportul necesar si pastrând comunicarea cu coordonatorii de regiuni, prin rapoarte periodice ale activitatilor din judet.

Pentru a te înregistra ca voluntar în acest proiect, trebuie sa completezi în primul rând Formularul de înscriere care se afla pe website-ul proiectului Existam- copii viitorul nostru.

Institutiile (publice sau private), se pot implica în acest proiect cu resurse umane prin contactarea Echipei de Coordonare Voluntari (email pe adresa
voluntar@existam.ro) în care specifica denumirea institutiei, numarul de persoane ce se pot implica si judetul în care se pot implica. Veti primi ulterior mai multe detalii ca raspuns la acest e-mail. De mentionat ca exista doua etape în care voluntarii se pot implica: cea de inceput de proiect si pe parcursul proiectului

e). Atragerea de fonduri

Alaturi de echipa de finantare de la nivel central, pot exista echipe locale care sa se ocupe cu acest aspect, însa aceste echipe trebuei sa pastreze o legatura strânsa cu

echipa centrala si trebuie sa informeze periodic privind necesitatile aparute si fondurile atrase. De asemenea, în momentul contactarii unui sponsor, echipa de finantare locala trebuie sa se asigure ca a înteles modalitatea de abordare realizata la nivel central si beneficiile care se ofera sponsorilor în cadrul acestui proiect.

ASOCIATIA PENTRU O VIATA SANATOASA

Florentina Opris

Pana cand acestia vor fi neantizati, – ceea ce nu se întampa niciodata de la sine – sa încercam a ne pastori singuri, dupa puterile si disponibilitatile noastre. In lumina acestor ganduri s-a nascut ideea  EXISTAM = COPIII VIITORUL NOSTRU  al Asociatiei PENTRU O VIATA SANATOASA, la temeinicirea careia îi INVITAM pe toti cei cu suflet, care gandesc ca noi si au generozitatea si iubirea de a se implica.

NE PUTETI AJUTA SI VOI

Tineri, adulti, familii, asociatii, toti putem sa aducm o contributie cat de mica. Numai sa vrem.